Argentijnse klanken door Tangotrio Encanta

zondag 25 november 2018
Aanvang 16:00 uur

Tangotrio Encanta  speelt en zingt muziek uit Buenos Aires  : havenstad en smeltkroes van verschillende culturen in Argentinië.

De tango-muziek bloeide op in de havenwijken en in de volksbuurten van Buenos Aires. Melodieën, ritmes, harmonieën werden meegenomen door immigranten die  ca. 1880-1910 uit Zuid- en Oost -Europa op zoek gingen naar werk in Zuid-Amerika. Deze elementen (uit o.a. Italiaanse opera en Weense wals) beïnvloedden en werden beïnvloed door de muziek die daar al aanwezig was: De muziek van Zuid-Amerikaanse Indianen ,de geïmporteerde Slaven uit Afrika en de gaucho’s (cowboys). Al musicerend ontstond er een heel nieuw genre in de havenstad Buenos Aires : de Argentijnse Tango.

Tangotrio Encanta bestaat uit: Tsjimme de Haan, klassiek zangeres, Jim ten Boske, jazz- en popgitarist en componist en Jeroen Valk, contrabassist.

Kaarten: € 12,50, te reserveren via info@mannenzaal.nl. Kaarten aan de zaal kosten € 15,00.

Het repertoire van Tangotrio Encanta omvat : o.a. tango-cancións (gezongen tango ‘s) uit La Época de Oro (het gouden tijdperk) en tango’s die gezongen werden door dé tangozanger van Argentinië: Carlos Gardel . Deze tango-liederen bevatten thema’s als verlangen, verlaten zijn, weemoed en heimwee. De vaak dramatische teksten gaan over hartstocht , een zwervend jongetje , terugkeren na 20 jaar te zijn weggeweest , hoop en desillusie . De meeslepende melodieën en verfijnde ritmes zijn soms bijna vergeten. Het trio speelt en zingt eveneens nieuwere tango-muziek bijvoorbeeld van de componist Astor Piazzolla. Deze zoon van Italiaanse immigranten ging 1954 in Parijs compositie studeren bij de befaamde pedagoge Nadia Boulanger.  Bij haar kwam hij erachter dat hij in de tango zijn grootste talent kon ontwikkelen.

Vanmiddag laat Tangotrio Encanta eveneens 2 composities horen die door Jim ten Boske -de gitarist en Jeroen de Valk – de bassist zijn geschreven op bijzondere teksten.

Fotograaf: Wilma Luigjes

Comments are closed.